Att jaga från kajak

kajak-i-regn-och-sol

Att jaga från en kajak kanske känns avlägset, men om man kollar upp så var kajaken ursprungligen tänkt för jakt, kajakerna användes av Inuiterna för jakt på både insjöar och hav. Vid Norra Ishavet, Nordatlanten, Berings hav och norra Stilla Havet så användes kajakerna flitigt.

Det sägs att kajaken kan vara minst 4000 år och själva ordet kajak kommer från Inuiterna och på Inuktituk så heter kajak ”Qajaq” och den usrpungliga betydelsen för det ordet är ”farkost för jägare” vilket man vid närmare eftertanke kan tycka är väldigt naturligt. Dåtidens kajaker var gjorda av hudar från sälar eller andra djur och spänd över en ram byggd av trä eller valben. En stor skillnad från dagens moderna och strömlinjeformade kajaker.

Att jaga från en kajak idag fungerar möjligtvis bäst vid fågeljakt om man funderar hur man skulle använda kajaken idag för jakt. Förutom kajaken så behöver du annan utrustning för att genomföra din jakt, den hittar du enkelt hos jakto.se som har ett bra sortiment för jägaren, men också för den fiskeintresserade. Så passa på att införskaffa något fiskeredskap att ta med dig om jaktlyckan inte skulle infinna sig. Då kanske du får med dig någon fisk till middagsbordet istället.

Dagens moderna människa kanske inte orkar jaga från kajak utan väljer betydligt enklare sätt än de gamla inuiterna. Dagens jaktmetoder är i och för sig inte så utvecklade som annat i vårt moderna samhälle utan det jagas fortfarande som det gjorts tidigare. Jakt är mycket känslor och att sitta på ett pass med en eld och vänta på eventuellt vilt som ska dyka upp kan vara rogivande tills det knakar till någonstans då ökar adrenalinet och spänningen tillkommer.

Har du planer på att åka ut med kajak och jaga så skulle det vara intressant att höra hur det gick, skicka gärna ett meddelande med hur det gick och om ni hade någon jaktlycka .