Att paddla

Är du nybörjare? Är du nyfiken på paddling men vet inte om du klarar av det? Lugn, det är inte så svårt som du tror och vi ger dig grunderna.

PaddlingNär man paddlar kajak har man en paddel med två blad som man använder för att manövrera. En kajak är bättre under blåsiga förhållanden än en kanadensare som gärna glider med vinden. Vill man inte att det ska komma in en massa vatten i båten kan man köpa ett kapell som man drar över båtens sittplats och fäster runt midjan.

För att se hur man ska använda paddeln, kan du titta på den här videon:

Om ändå känner sig osäker på hur man paddlar kan man gå en liten utbildning som hålls av Friluftsfrämjandet. De kan lära dig hur man rullar runt i en kajak utan att fall ur den samt hur man som bäst håller balansen.

En sak som man kan träna på är att kanta. Det är en teknik som hjälper en att svänga utan att använda armarna så mycket. Man lutar helt enkelt båten i motsatt hålla man vill svänga åt. Den övre kanten på kajaken ska nudda vattenytan. Det gäller att ha bra balanssinne så kajaken inte tar in vatten eller så man inte rullar runt. Den svängda formen på kajaken kommer att hjälpa till att svänga båten. Lutar du åt  vänster, svänger kajaken åt höger och tvärtom. Om du vill svänga höger kan det också underlätta att sträcka ut vänsterbenet i kajaken samtidigt som du lutar dig åt vänster. För att kompensera för den kraftiga vänsterlutningen kan du dra upp högerknä och pressa det mot kajakens insida.