En säker flytväst

Flytvästen har under senare år blivit lika självklar för den som vistas på sjön som hjälmen eller säkerhetsbältet på cykeln respektive i bilen. Säkerhetsmedvetandet har blivit en naturlig del av vår vardag.

Av samma skäl har antalet varianter av flytvästar ökat kraftigt. Det finns numera flytvästar som är anpassade till varje praktisk situation och resenär.

Sverige är ett land där fritidsbåten spelar en stor roll för friluftslivet; särskilt när det är sommar och semester. Alla vill ut på sjön men man kanske inte har tänkt över all utrustning i förväg. Barnen har blivit större och båttrafiken har ökat sedan sist.

Det är olika saker man ska tänka på när man bestämmer vilken flytväst man ska köpa. De viktigaste är: användningsområde, storlek, färg och skydd.

3897184-skargard

Användning

Det kan vara olika aktiviteter som segla med familjen, vattenskidåkning, kanotsafari eller annan vattensport. För olika användning skiljer man mellan räddningsvästar och flytplagg. De förstnämnda ska kunna vända personen till ryggläge medan flytplaggens funktion endast är att hålla personen flytande. Flytplagg bör reserveras för tillfällen där det finns nära till hjälp av simkunniga personer; gärna under organiserade förhållanden.

Storlek

Det finns västar för alla åldrar och storlekar. Viktigt för att flytvästen ska fungera som den ska i samband med ett tillbud är att storleken är anpassad till användaren och varken är för stor eller för liten. Särskilt för växande barn gäller det att vara extra noggrann. På nätet kan man lätt finna den produkt som passar bäst för de ändamål och personer man tänkt sig.

Färg

Om en person faller i vattnet i samband med lite högre vågor eller när det börjar mörkna, kan det vara avgörande att man kan inte förlorar vederbörande ur sikte. Se därför till att räddningsvästen har en väl synlig färg, som till exempel orange. Färgen har av naturliga skäl inte samma betydelse för ett flytplagg.

Skydd

Tänk på att flytvästen är en livförsäkring för den som bär den. Hjälp de mindre barnen att sätta på den ordentligt och kontrollera att de större har fäst den ordentligt. I annat fall kanske den inte fungerar som den ska. Det kan vara skillnaden mellan liv och död.