Kajakpaddling

Att paddla kajak är ett alldeles utmärkt sätt att uppleva naturen på, vare sig man rör sig i en å, sjö eller ute till havs. Ordet kajak betyder översatt ”farkost för män”.

KajakpaddlingSkillnaden mellan en kajak och kanadensare som kanske är den vanligaste typen av kanot är att en kajak till skillnad från en kanadensare är täckt bortsett från själva platsen där man sitter, vilken kallas för sittbrunn. Dessutom förs en kajak framåt med en tvåbladig paddel, vilket gör det lättare om man endast är en som paddlar.

En fördel med en kajak är att den inte är lika vindkänslig som en kanadensare, vilket gör att den lämpar sig bättre för hav och annat öppet vatten. En kajak kan förekomma i ett antal olika varianter som till exempel havskajak och långfärdskajak. Förr i tiden gjordes kajak av limmade trädelar och senare kom aluminium. I dagsläget är dock de flesta nya kajakerna gjord i glasfiberplast som har bra flytförmåga.

Förutom som ren fritidssysselsättning i rekreationssyfte är kajakpaddling även en alldeles utmärkt träningsform, framför allt för överkroppen. Det går även att tävla i kajakpaddling. Man brukar ranka kajakerna utefter hur många personer som får plats i dem. Det går från K1 och uppåt där varje steg upp innebär att en person till får palts i kajaken.  Man kan tävla i freestylekajak där man ska använda vågor och styrka för att utföra diverse tricks med kajaken. Ju svårare tricks man utför, desto högre poäng får man. Man kan också tävla i havskajak, maraton eller kajakpolo.