Några tips för dig som gillar vattensporter

Vattensport kan man syssla med ända in till sena hösten, året om ifall man reser söderut under vinterhalvåret. 

water-sports-kayak-_318526031

De populäraste vattensporterna är att vara ute i båt av något slags, surfning och vattenskidor. Och det finns generella regler för alla sporter på vattnet.

En av de viktigaste sakerna är förstås säkerheten. Ska man åka vattenskidor är det viktigt att linan mellan dig och båten tål kraften som den utsätts för. När man är ute på sjön eller havet är det många säkerhetsregler som gäller. Den som styr båten måste vara certifierad om man ska ta sig ut på öppet hav. Har man en segelbåt måste man veta hur man ska hantera den. Det gäller också att veta om sjövägsreglerna för att veta hur man ska hantera möten med andra båtar och så vidare.

Så fort man beger sig ut på vattnet är det viktigt att man kan känna sig säker om man skulle råka plumsa i vattnet. Flytvästar kommer i flera former och storlekar. De som är vattenkunniga kan ha nättare flytvästar än barn och de som inte kan simma: de behöver mer stöd och bättre flytförmåga. Flytvästen måste också anpassas efter din vikt.

Om man vill träna och bli duktig på sporten är det alltid en fördel om det finns en lokal klubb som du kan kontakta. Mindre klubbar kanske bara tar in nybörjare i början av säsongen medan större klubbar har nybörjarkurser året om. I vilket fall som helst får man större gemenskap och kan utvecklas snabbare om man får möjligheten att träna med andra nybörjare och får tips från seniorerna i klubben.