Paddla i Höga Kusten

Höga Kusten är ett världsarv och innehåller en fantastisk nationalpark och otroliga Skuleberget. Området ligger, som namnet antyder, direkt vid kusten och är faktiskt ett av Sveriges bästa platser för dig som vill paddla kanot eller kajak.

Hyra

Om du inte har en egen kajak eller kanot kan du hyra dessa på flera olika stationer. Du kan utgå från Friluftsbyn nedanför Skuleberget eller bara några kilometer från Örnsköldsviks stadskärna på Själevads friluftscentral.

Fördelen att utgå i närheten av en större stad är att du har närhet till fina boenden och kan äta gott på kvällen. Du kan kombinera paddlingen på dagarna med lite Modo Hockey och en god köttbit på eftermiddagen!

Vill du däremot vara nära naturen och vandra i nationalparken likaväl som paddla fram i en kanot, är Friluftsbyn ett bättre val. De har även stugor och campingplatser om du vill övernatta på plats.

Leder

Det finns flera populära leder för paddling. Om du föredrar det öppna havet kan du paddla längsmed kusten och åka in till land vid olika grillplatser och vindskydd.

Åker du med barn eller är nybörjare kan du tackla rutten till Gällstasjön som är lätt och tar mindre än en timme. I området bor det många bävrar, har ni tur kan ni se dem simma i vattnet!

Är du sugen på en längre tur med övernattning är Mjältön det populäraste resmålet i Höga Kusten. Där kan du övernatta med tillgång till toalett och bastu. Håll koll på vädret, starka vindar kan göra det svårt att ta sig förbi visa partier.

Vill du vara borta en hel weekend finns det planerade tredagarsrutter som kombinerar kajakpaddling och vandring kring de vackraste områdena i Höga Kusten. Du kan hyra både tält och utrustning samt att du belönas med ett diplom när du återvänder.