Tips till nybörjare

Om du funderat på att testa paddla kajak är det bra om du vet ett och annat innan. Medan det inte kräver mycket förkunskaper eller expertis, finns det åtminstone ett par saker som kan hjälpa dig på traven och låta dig komma igång på rätt sätt.

Rätt utrustning

En säker flytväst är ett måste om du ska vara ute på vattnet. Även om du anser dig själv vara en stark simmare finns det ingen bra anledning att strunta i flytvästen. Du bör också ha med dig ombyteskläder, helst packat vattentätt så du har ett torrt ombyte även om du och din packning hamnar i vattnet. Och förvara även mobilen vattentätt. När du väljer kläder bör du göra det efter hur kallt det är i vattnet, inte i luften.

Rätt väder och plats

Först gången du ger dig ut bör det vara lugnt väder och på en plats som är lämpligt för en nybörjare. Detta betyder i regel lugnt vatten. Inte nog med att paddlingen inte blir så utmanande, i lugnt vatten är det även enklare att lägga till och ta en paus. Satsa på att vara ute ett par timmar i början, istället för att testa en heldag. Du kan bli trött snabbare än du först skulle tro.