Träna för att bli bättre

shutterstock_278844824

Älskar man att vara på vattnet med sin kajak, har man det perfekta sättet att hålla sig i form. I slutändan kan du till och med ställa upp i tävlingar. 

Gå med i en klubb

Om du är seriös kan du bli medlem i en klubb. Att paddla kajak är ofta en ensam sport men man kan få lite mer gemenskap om man paddlar i grupp. I en klubb får du rätt teknik och säkerhet, samt bra tips om ytterligare träning.

Överkroppen och stora musklerna

Du använder främst bålen och armarna när du paddlar. Köp hem hantlar att träna med, det är enklaste sättet att få starkare armar. Köp ett set från exempelvis Gymkompaniet som du kan använda i hemmet. Satsa också på de stora muskelgrupperna, det är dem som arbetar mest under paddlingen.

För att träna större muskelgrupper kan man använda sin egen kropp som vikt. Gör armhävningar, push ups, burpees och höga hopp. Med enkla medel kan man gå igenom kroppen ordentligt och få känna resultatet dagen efter (lite träningsvärk får man leva med). Om du går ut på nätet hittar du jättebra gratisvideoklipp som du kan träna till.

Intervaller

När du väl är i vattnet gäller det att vara fokuserad. En av de roliga sakerna med att paddla kajak är att få se naturen från ett annat perspektiv. Men man blir inte bra på sporten genom att bo på gymmet och bara lyfta vikter hemma. Den absolut bästa träningen får man så klart när man är ute på vattnet.

Läs på om olika tekniker och bygg upp ett schema för hur du ska träna när du är ute med kajaken. Intervallträning fungerar bra för att få mer uthållighet. Du bestämmer en tid eller sträcka som du ska paddla det snabbaste du kan och varva sedan ned i några minuter innan du gör samma sak igen. Gör detta så länge du orka och varva ned under sista biten.